Lees voor

Je hebt bijzondere voorwerpen in huis die te maken hebben met de geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee en je wilt deze schenken aan het Marechausseemuseum. Dat waarderen we natuurlijk zeer!
Lees echter eerst even onderstaande door voor je besluit jouw objecten naar het museum te brengen:

In december 2019 en heel 2020 worden er geen schenkingen aangenomen! Dit heeft te maken met een enorme operatie: de registratie, sortering en verhuizing van de collectie naar het depot van de Koninklijke Stichting Defensiemusea in Soest (bij het Nationaal Militair Museum). 
Zodra de collectie daar ingehuisd is kunnen er weer bijzondere stukken worden toegevoegd. U kunt dan ook ter plekke - en alleen op aanvraag - onderzoek doen in de collectie. Dit zal echter pas eerst in 2021 mogelijk zijn. Tot die tijd moeten we helaas alle schenkingen weigeren.
__________________________________________________________________________________________

Het Marechausseemuseum maakt deel uit van de Stichting Koninklijke Defensiemusea. Deze musea hebben tot doel het met kracht het militaire verhaal en het verhaal van militairen een plek te geven in publieke discussies door zoveel mogelijk mensen de krijgsmacht in heden en verleden te laten beleven, omdat oorlog en conflict onlosmakelijk verbonden zijn met de wereld waarin we leven en dus met ons. 

Dit houdt in dat we alleen die collectiestukken verzamelen die dat verhaal ondersteunen. De collectie van het museum is al erg groot, van sommige voorwerpen hebben we meerdere exemplaren. U kunt zich voorstellen dat de depotruimte niet eindeloos is en dat we daarom kritisch moeten zijn bij het aanvaarden van schenkingen.

Wat zoekt het museum?
Vooral voorwerpen waar een verhaal bij hoort, persoonsbewijzen, gebruiksvoorwerpen en foto's waarvan de herkomst duidelijk is. 

Wat zoeken we voorlopig niet?
Herdenkingstegeltjes, wapenschildjes, hoofddeksels zonder embleem, schoeisel en asbakken.

Mocht u wapens willen schenken dan willen we graag eerst met u en de politie afspraken maken. In goed overleg kunnen ze vaak overgedragen worden aan het museum.

Mocht u voorwerpen hebben die u wilt schenken dan vragen we u eerst een mail te sturen naar reserveringen@marechausseemuseum.nl, waarin u een korte beschrijving stuurt liefst met een of meer foto's. De afdeling collectie neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Mocht uw schenking aanvaard worden dan wordt deze na ontvangst geregistreerd en opgenomen in de collectie van het museum.

Schenkingen die afgegeven worden bij de balie zonder voorafgaand contact kunnen echter worden geweigerd. Dit om teleurstellingen aan uw kant te voorkomen. Onze baliemedewerkers zijn geen deskundigen op collectiegebied en zullen u dan ook verwijzen naar bovengenoemde procedure. 

 

 

Deel deze pagina