Lees voor

Verwacht in 2019

Dossier Oss handelt over de verwikkelingen rondom de "Bende van Oss", de aanloop naar en de gevolgen van de onrust in deze kleine gemeenschap en de rol van de marechaussee hierin, gedurende de periode 1890-1940.

Ik beloof trouw... geeft inzicht in de beweegredenen van hen die kiezen voor een loopbaan bij de marechaussee. Op het moment dat een militair in opleiding trouw zweert aan de koning, het hoogste gezag van Nederland, stapt hij of zij letterlijk van de burgermaatschappij in de wereld van de krijgsmacht. Wat betekent dat? Wat doet het met hem- of haarzelf, en de omgeving? In de tentoonstelling maakt u kennis met een aantal van hen.

Voor kinderen

Op de eerste etage van het museum wordt hard gewerkt aan het realiseren van het M-lab, een educatief eiland midden in het pand. Hier kunnen kinderen onderzoek doen naar de feiten die ze in het plaats delict, in de tuin van het museum, gevonden hebben. Dossier Top Secret leert hen spelenderwijs meer over de werkwijze van de marechaussee wanneer zij forensisch onderzoek doen. Door geconcentreerd en gefocussed te werk te gaan en vooral goed samen te werken werken kinderen aan het actuele thema van de verstekelingen die via Hoek van Holland naar Engeland proberen te komen. Actuele zaken als de vluchtelingenproblematiek en het kinderpardon komen aan bod. Diverse dilemma's stellen kinderen voor de keuze: wat zou jij doen? 

Het M-lab zal te boeken zijn voor schoolklassen en andere groepen maar is ook voor families geschikt.

Wil jij ons M-lab testen? Meld je dan nu aan voor de testdagen in de meivakantie: op 1 en 3 mei van half twee tot half vier kun je laten zien hoe goed jij de sporen van het plaats delict kunt onderzoeken. Er is per keer maar plaats voor 10 deelnemers, dus geef je snel op via reserveringen@marechausseemuseum.nl, onder vermelding van M-lab en de datum.

deelname aan de test is gratis, je betaalt alleen je museumkaartje

Grand opening 

De twee tentoonstellingen en het M-lab worden feestelijk geopend in het weekend van 29 en 30 juni. Zet dat vast in de agenda!

Plan bezoek

Top secret.... de bouw van het M-lab

Hou de website in de gaten want we werken hard aan een nieuwe, spannende ervaring in het M-lab: TOP SECRET... in de tuin van het Marechausseemuseum bevindt zich een plaats delict: wat is daar aan de hand? Kom jij de sporen onderzoeken?