Lees voor
In de maand december wordt de prachtige collectie zilverglas tentoongesteld

Van 7 december 2018 tot 7 januari 2019


Pronkstukken Willem en Anna 
Een absoluut betoverend pronkstuk zijn de van papier vervaardigde nagemaakte kostuums van Willem de Eerste en zijn eerste vrouw Anna van Egmond, gravin van Buren. Deze kunstwerken zijn van de hand van de wereldberoemde kunstenaar Isabelle de Borchgrave. Borchgrave is onder andere bekend van de prachtige kostuums van de Italiaanse familie De Medici. In opdracht van de Stichting Koninklijke Defensiemusea ontwierp zij Willem, Anna en het hondje Pompei voor de tijdelijke tentoonstellling Willem in het Nationaal Militair Museum. Na afloop van die tentoonstelling zijn de kunstwerken naar hun nieuwe bestemming verhuisd, het Marechausseemuseum. Hier zullen zij tijdens de december feestmaand onderdeel zijn van de schitterend Buren opstelling in de grote zaal van het museum. In 2020, als de stad Buren 625 jaar bestaat, zullen zij het stralend middelpunt vormen van een tentoonstelling over de relatie tussen Buren, de Oranjes, het monumentale Koninklijke Weeshuis en het daarin gevestigde Marechausseemuseum.

Zilverglas tentoonstelling 
Vroeger werd zilverglas 'het zilverwerk van de armen' genoemd. Het Marechausseemuseum bezit een rijke collectie van dit bijzondere glaswerk. Normaal gesproken is dit veilig opgeborgen in het depot, maar tijdens de decembermaand schittert het voor één keer in de grote hal tijdens de presentatie Schitterend Buren.

Wensboom 
December is de maand bij uitstek om na te denken over het afgelopen jaar en over het jaar wat komen gaat. In de tuin van het museum staat een wensboom. Maak je eigen wenshanger voor in de boom, en zet daarop wat je wenst voor jezelf, je familie, of voor al die militairen die voor onze vrede en veiligheid in het buitenland gestationeerd zijn en dus de feestdagen ver van familie en vrienden moeten doorbrengen.


Een wensboom is een boom die, volgens het volksgeloof, wensen kan doen uitkomen. Ze komen voor over de hele wereld. Vaak worden linten of lapjes stof aan de boom gebonden na het doen van een wens. Kom jij de wensboom in Buren laten schitteren?

Willem van Oranje en zijn eerste vrouw Anna, gravin van Buren, zijn exclusief te zien in de maand december

Deel deze pagina