Lees voor

In het Marechausseemuseum ontdek je het verleden, het heden en de toekomst van de Marechaussee. Vanaf de oprichting in 1814 tot de moderne en professionele marechaussee van nu.

Te voet en te paard

In 1612 heeft Maria van Nassau, dochter van Willem van Oranje, opdracht gegeven om een weeshuis te bouwen in Buren. Sinds 1972, dus al bijna 50 jaar, is het Marechausseemuseum gevestigd in dit historische pand.

De collectie van het museum vertelt het verhaal van de oprichting van het Corps Maréchaussees in 1814 tot het Wapen der Koninklijke Marechaussee van vandaag. Van de marechaussees te voet en te paard uit de Napoleontische tijd tot de uiterst moderne marechaussee van nu.

Het historische pand waarin het museum is gehuisvest illustreert de band tussen het Huis van Oranje, de Oranjestad Buren, het Weeshuis en de Koninklijke Marechaussee.

de marechaussee: middelen en verhalen

Beleef de wereld van de oudste politieorganisatie van Nederland.

Leer de taken kennen van de Koninklijke Marechaussee: bewaken & beveiligen, grenspolitie en militaire politie & internationale taken.
Zie het bolletjestoilet, neem plaats in een marechaussee-auto of maak een stoere foto op een motor in marechausseekleding.

Het Marechausseemuseum biedt een scala aan bezienswaardigheden: tekeningen, documenten, onderscheidingen, schaalmodellen, foto’s en video’s, uniformen van de marechaussee door de eeuwen heen, een uitgebreide wapencollectie, schilderijen, aquarellen en voertuigen, maar vooral  verhalen van marechaussees vroeger én nu.

Ontdek de grenzen

Ook de dienstplichtige marechaussees, de Militaire Politie / Koninklijke Marechaussee in voormalig Nederlands-Indië, de bijstandseenheden en de vredesmissies worden voor het voetlicht gebracht.

De Bijzondere Bijstands Eenheid Krijgsmacht (BBEK) en de Brigade Speciale Beveiliging (BSB) ontbreekt uiteraard niet.

We laten je meekijken bij de dynamische taken van de marechaussee aan onze landsgrenzen, op Schiphol en op onze andere luchthavens.

In Ik beloof trouw maak je kennis met zes jonge marechaussees: wat drijft hen? 

We besteden extra aandacht voor de rol van de marechaussee in moeilijke tijden: in de tentoonstelling Dossier Oss leer je meer over hun inzet tijdens de vooroorlogse roerige tijd in Oss en omgeving, waar "de bende van Oss" het de gevestigde macht bijzonder moeilijk maakte.