Lees voor

HRB staat voor Hoog Risico Beveiliging. Inmiddels zijn de eerste HRB-operators klaar met deze nieuwe opleiding. Uiteindelijk moeten er in totaal zes volledige pelotons worden gevormd. Objecten met een zogenaamd hoog risicoprofiel moeten worden beveiligd. Dit was een vaste taak van de Bijstandseenheid van de Koninklijke Marechaussee, maar deze taak zal worden overgenomen door de nieuw opgeleide HRB-operators.

Zorgvuldig gevormde opleiding

Vanzelfsprekend hebben we het hier niet over een opleiding die ook aan het gemiddelde MBO gevolgd kan worden, zoals de opleiding Beveiliger-2. Dit is andere koek. De Hoog Risico Beveiliging opleiding is volledig samengesteld op basis van de vakinhoudelijke kennis en de praktijkervaringen van zowel de Bijstandseenheid van de Koninklijke Marechaussee als de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. Dit betekent dat de opleiding HRB echt alle facetten van zowel het bewaken als het beveiligen anno 2016 aanspreken. Het is dan ook zo dat deze opleiding gezien kan worden als één van de meest up to date opleidingen van dit moment.

Waarom hebben we HRB-operators nodig?

De laatste jaren krijgen we steeds meer te maken met terreuraanslagen en de terreurdreiging is aanwezig. De aanslagen in Parijs, die plaatsvonden in november 2015, staan op ons netvlies gebrand en ook zeker de aanslagen in België vergeten we niet. Ook in Nederland hebben we te maken met een zeker dreigingsniveau. We kunnen stellen dat het risico op een aanslag substantieel is en we hebben te maken met zogenaamde hoog risicolocaties. Deze moeten extra worden beveiligd en deze taak zal worden uitgevoerd door de HRB-operators.

Hoeveel HRB-operators zijn er?

Met iedere opleiding wordt er één peloton klaargestoomd om deze belangrijke taken op het gebied van beveiliging op zich te nemen. Uiteindelijk moeten er zes pelotons worden gevormd. Dit betekent dat er uiteindelijk 360 HRB-operators actief zullen zijn.

Marechaussee: is nog zoveel meer

Natuurlijk komt er nog veel meer kijken bij de Marechaussee dan enkel beveiliging op het hoogste niveau. Wij nodigen je uit om eens een bezoek te brengen aan het Link in Buren, waar je meer te weten komt over de Marechaussee.

Deel deze pagina