Lees voor

Mensensmokkel komt vaker voor dan men denkt. Het is zelfs zo dat het aantal mensensmokkelzaken momenteel groeit. Je hoort en leest er de laatste tijd vaak over, vluchtelingen die op alle mogelijke manieren proberen bijvoorbeeld naar Engeland te komen. Ze gaan daarbij zelfs zover dat ze in een koelcel in een vrachtcontainer proberen over te steken. Het is aan de marechaussee om daarnaar onderzoek te doen. In dit artikel lees je hoe ze te werk gaan.

Samenwerkingsverbanden

De marechaussee maakt een belangrijk onderdeel uit van ieder onderzoek naar mensensmokkel en werkt hierbij samen met andere partijen om personen die zich hier schuldig aan hebben gemaakt daadwerkelijk veroordeeld te krijgen. Zo werkt de marechaussee samen met de Nationale Politie en met het Openbaar Ministerie. Binnen het onderzoek heeft de marechaussee veel verschillende taken.

De inzet van getrainde honden

De marechaussee maakt vaak gebruik van honden die erop zijn getraind om mensensmokkel op te sporen. De voertuigen passeren en moeten worden gecontroleerd. Voor mensen is het lang niet altijd te doen om de hele inhoud van een laadruimte tot in het detail te controleren. Daarnaast worden mensen steeds slimmer in het creëren van verstopplekken. Voor de honden van de marechaussee blijft het, dankzij de sterke neus en de uitstekende training, altijd mogelijk om mensen in een laadruimte op te sporen.

zelf eens onderzoek doen naar een smokkelzaak? boek dan het M-lab, dossier Top secret. Hierin ga je zelf op onderzoek uit in de zeecontainer op ons terrein, verzamelt bewijsmateriaal en probeert samen het bewijs sluitend te krijgen.M-lab

Het verzamelen van bewijsstukken

De marechaussee is verantwoordelijk voor het verzamelen van bewijsstukken voor het onderzoek. Wanneer wordt vastgesteld dat een chauffeur illegaal mensen vervoerd, dan moet er zoveel mogelijk belastend materiaal worden opgespoord om in de rechtszaak te kunnen overleggen. Er moet immers worden bewezen dat het om mensensmokkel gaat en dit is één van de taken van de marechaussee.

De moeilijkste taak

Het is misschien nog wel de meest lastige taak om alle onderdelen van een onderzoek binnen de tijd af te ronden. De marechaussee en de andere betrokken partijen krijgen hier niet onbeperkt te tijd voor. Dit heeft te maken met het feit dat iemand vastgezet moet kunnen worden. Binnen drie dagen moet er al een zaak worden voorgelegd om iemand in bewaring te laten stellen voor de duur van twee weken. De raadkamer kan vervolgens besluiten om iemand vast te houden voor de duur van maximaal 90 dagen.

Wil je écht alles weten?

De Marechaussee kent eindeloos veel taken. Wil je meer weten over (de taken van) de marechaussee? Bezoek het Marechausseemuseum! 

Deel deze pagina