Lees voor

Dossier Oss

Dossier Oss handelt over de verwikkelingen rondom de "Bende van Oss", de aanloop naar en de gevolgen van de onrust in deze kleine gemeenschap en de rol van de marechaussee hierin, gedurende de periode 1890-1940. Help de marechaussee het bewijsmateriaal te verzamelen, leer meer over de politieke achtergronden en oordeel zelf of de marechaussee de zaken goed heeft aangepakt.

Ik beloof trouw

Ik beloof trouw... geeft inzicht in de beweegredenen van hen die kiezen voor een loopbaan bij de marechaussee. Op het moment dat een militair in opleiding trouw zweert aan de koning, het hoogste gezag van Nederland, stapt hij of zij letterlijk van de burgermaatschappij in de wereld van de krijgsmacht. Wat betekent dat? Wat doet het met hem- of haarzelf, en de omgeving? In de tentoonstelling maak je kennis met een aantal van hen.

M-lab

Op de eerste etage vind je het M-lab, een educatief eiland midden in het pand. Hier kunnen kinderen onderzoek doen naar de feiten die ze in het plaats delict, in de tuin van het museum, gevonden hebben. Dossier Top Secret leert hen spelenderwijs meer over de werkwijze van de marechaussee wanneer zij forensisch onderzoek doen. Door geconcentreerd en gefocussed te werk te gaan en vooral goed samen te werken werken kinderen aan het actuele thema van de verstekelingen die via Hoek van Holland naar Engeland proberen te komen. Actuele zaken als de vluchtelingenproblematiek en het kinderpardon komen aan bod. Diverse dilemma's stellen kinderen voor de keuze: wat zou jij doen? 

 

Het M-lab is te boeken voor verjaardagsfeestjes,  voor schoolklassen en andere groepen maar is ook voor families geschikt. Minimumleeftijd ongeveer 8 jaar.

 

 

 

Plan bezoek