Militairen springen bij

Als we de heropeningsplannen doortrekken keren we aan het eind van zomer 2021 terug naar ‘normaal’. Het einde van de pandemie is dus in zicht en daarmee komt er hopelijk ook een einde aan de enorme druk op ziekenhuizen, zorginstellingen, de GGD’s en de mensen die hier werken. Wist je dat onze militairen ook sinds het begin van de coronapandemie hulp hebben geboden in de strijd tegen COVID-19?

Nationale taken

Militairen zijn niet alleen in oorlogssituaties inzetbaar, maar bieden ook bijstand bij rampen en crises in de burgermaatschappij. Elk krijgsmachtdeel vervult een rol in de nationale taken. Hieronder valt hulp bij het bestrijden van rampen, crises, rechtshandhaving en humanitaire hulp in Nederland. Dit zijn dan ook de momenten dat je als burger in aanraking kunt komen met militairen.

 

Inzet in strijd tegen COVID-19

Sinds de uitbraak van de coronapandemie ondersteunt defensie andere organisaties in de strijd tegen het coronavirus. Denk bijvoorbeeld aan de uitbreiding van intensive care-bedden van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het ondersteunen van distributiecentra van voedselbanken om de voedselstroom op gang te helpen, het inzetten van militair medisch personeel maar ook de ondersteuning die Defensie biedt aan het door corona getroffen Caribische gedeelte van Nederland met inzet van het grootste marineschip Zr.Ms. Karel Doorman.

Ook in de laatste fase van de strijd tegen corona kan een beroep worden gedaan op defensie. De werkzaamheden die de militairen uit kunnen gaan voeren zijn divers, zegt Jean Debie, voorzitter van militaire vakbond VBM: ‘We hebben militairen die medisch zijn opgeleid, maar het is een breed palet aan mogelijkheden. Logistieke ondersteuning en ook bewakingsondersteuning kan plaatsvinden. Recentelijk werd bekend dat militairen ook kunnen worden ingezet bij het vaccineren. Alle daarbij behorende trainingen zijn afgerond’.

Militairen staan altijd paraat

In het verleden heeft defensie bij verschillende grote rampen klaargestaan om in binnen- en buitenland te ondersteunen en hulp te verlenen. De afgelopen jaren zijn Nederlandse militairen op uitzending geweest om steun te verlenen na aardbevingen en andere natuurrampen. Ook de inzet na de MH-17 ramp is een goed voorbeeld van hoe Defensie hulp verleent voor de gehele maatschappij en niet alleen voorbereid is op oorlogsomstandigheden.

Inzet Marechaussee bij nationale taken

De Marechaussee wordt ingezet bij het beveiligen van grote geldtransporten, of als ondersteuning bij arrestatieteams van de politie. Samen met andere delen van de krijgsmacht zoals de mariniers, zijn ze betrokken bij de Dienst Speciale Interventies dat een samenwerkingsverband is tussen politie en Defensie ter bestrijding van grootschalige criminaliteit.

Tijdens de coronapandemie levert de Marechaussee bijstand voor de beveiliging van de opslag van vaccins, het handhaven van het Europese inreisverbod op de vliegvelden en in de zeehavens, herstellen van de openbare orde tijdens avondklokrellen enzovoorts.