Lees voor

iedere woensdag en zaterdag in de zomervakantie

gratis deelname M-lab

Het Marechausseemuseum in Buren is dé plaats om meer te leren over forensisch onderzoek. Want sporen zoeken, feiten combineren en een plaats delict veilig stellen, dat is nou precies een mooi karweitje voor de stoere mannen en vrouwen van de marechaussee. In Dossier Top Secret kun je nu zelf leren sporen te onderzoeken en feiten te combineren tot een sluitend verhaal. In de tuin van het museum staat een zeecontainer; kun jij met de gevonden sporen het verhaal ontrafelen? In het M-lab gaan jullie samen aan het werk met het forensisch onderzoek.

Kinderen vanaf 8 jaar leren door geconcentreerd te werk te gaan en vooral samen te werken meer over het actuele thema van de verstekelingen die via Hoek van Holland naar Engeland proberen te vluchten. Diverse dilemma’s stellen hen voor de keuze: wat zou jij doen?

Reserveren kan op de dag zelf, maar vol = vol
Meedoen is gratis, je betaalt alleen de toegang tot het museum

Geopend van 13.00 uur tot 15.00 uur

Tentoonstelling

Dossier Oss

Vanaf 1880 tot 1940 is Oss geteisterd door een aantal criminele families, zij staan bekend als de bende van Oss. Leden van die families zoals ‘De Baron’ ‘De Soep’ of ‘Frans de Snol’ begaan jarenlang misdrijven zonder dat de gemeentepolitie of de marechaussee daar vat op krijgen. De kentering komt in 1935 als de methode Dubois in werking treedt. Vanaf dan werken gemeentepolitie, marechaussee en Justitie nauw samen en daarin zijn ze effectief.
In de tentoonstelling krijgen we een beeld van de roerige periode 1880-1940 in Oss en omgeving, en de rol van de marechaussee hierin.

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

Tentoonstelling

Ik beloof trouw, werken bij de marechaussee: beroep of roeping?

De Koninklijke Marechaussee (KMar) is een onderdeel van Defensie. Het is een politiekorps met militaire status.
De 7000 mensen die er werken zijn dus zowel militair als politieagent. Zij worden ingezet voor de veiligheid in Nederland en in buitenlandse oorlogs- of crisisgebieden. Hun taak is bijvoorbeeld de beveiliging van de koninklijke paleizen, de luchthavens en de Europese buitengrenzen of leidt lokale politiekorpsen op in een crisisgebied. De KMar treedt op waar de orde is verstoord en de veiligheid in het geding is. Maar wie zijn die marechaussees die vrijwillig kiezen om risico te lopen voor de veiligheid van anderen? Zien zij het als een beroep of een roeping? Wat vindt hun omgeving daar van? Hoe gaan de marechaussees om met druk en spanning? Wat motiveert hen in het werk en in hun dagelijks leven? Ontdek het in de tentoonstelling.

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

Zelf doen

Stap in de schoenen van een marechaussee

Als je het museum binnenstapt wil je je natuurlijk wel een echte marechaussee voelen. Je mag je dan ook verkleden in marechausseekleren, in een echte marechaussee-auto zitten - doet de sirene het nog?? - of nog mooier: op een marechausseemotor zitten!

Iedere dag dat het museum open is

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur