Lees voor

20 april tot en met 5 mei

meivakantie: onderzoek het zelf

Iedere dag onder de stretchtent in de tuin van het museum: onderzoek het werk van de marechaussee. Wat komt daar allemaal bij kijken? Verkleed je als marechaussee, maak een selfie in het wachthuisje en maak je eigen (valse) paspoort, maak vingerafdrukken, bouw een marechausseevoertuig en nog veel meer!
Je betaalt alleen toegang tot het museum, de activiteiten zijn gratis.

We zijn ook open op tweede Paasdag en maandag 29 april!

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

1 en 3 mei

test-dagen M-lab

Op de eerste etage van het museum is hard gewerkt aan het realiseren van het M-lab, een educatief eiland midden in het pand. Hier kunnen kinderen onderzoek doen naar de feiten die ze in het plaats delict, in de tuin van het museum, gevonden hebben. Dossier Top Secret leert hen spelenderwijs meer over de werkwijze van de marechaussee wanneer zij forensisch onderzoek doen. Door geconcentreerd en gefocussed te werk te gaan en vooral goed samen te werken werken kinderen aan het actuele thema van de verstekelingen die via Hoek van Holland naar Engeland proberen te komen. Actuele zaken als de vluchtelingenproblematiek en het kinderpardon komen aan bod. Diverse dilemma's stellen kinderen voor de keuze: wat zou jij doen?
Op woensdag 1 mei en vrijdag 3 mei zoeken we testpersonen: per keer kunnen er 10 mensen (vanaf 9 jaar) meedoen, dus geef je heel snel op via reserveringen@marechausseemuseum.nl onder vermelding van testgroep M-lab en de gewenste datum.
Meedoen is gratis, je betaalt alleen de toegang tot het museum.

Geopend van 13.30 uur tot 15.30 uur

11 mei

Theatervoorstelling Operatie geslaagd in de museumtuin

Wegens succes herhaald: de theatervoorstelling Operatie geslaagd van Erik Krikke

Erik Krikke vertelt en zingt met de band 7even Bridges over zijn grootste gevecht met PTSS.
Een avond 'Operatie Geslaagd' in het theater betekent een avond uit, naar een voorstelling met een lach en een traan. Indrukwekkende verhalen, omlijst met de mooiste liedjes. Wereldberoemde en eigen geschreven songs zullen klinken tijdens deze indrukwekkende voorstelling, welke in Nederland een groot succes is, en al vele bezoekers heeft geraakt en geïnspireerd.
Laat u verrassen en verrijken door deze bijzondere voorstelling, waarbij u wordt meegenomen door een tal van emoties, maar met een goed en positief gevoel het theater zult verlaten.

Operatie Geslaagd is een unieke combinatie van boek, theater en muziek over getraumatiseerd raken, vallen en weer opstaan. Deze totaalbeleving heeft inmiddels duizenden mensen in Nederland geraakt en geïnspireerd.

Wegens groot succes opnieuw geboekt! Op zaterdag 11 mei 2019 wordt de voorstelling in de open lucht gespeeld in de tuin van het Marechausseemuseum in Buren.
Inloop vanaf 20.15 uur. U kunt uiteraard een lekker kopje koffie nuttigen. De voorstelling start om 21.00 uur.

Afgelopen jaar was een fantastische avond, voor zowel het publiek als het gezelschap. Komt u deze keer ook (weer)? Reserveer snel uw kaarten, want op is echt op!
https://www.operatiegeslaagd.nl/buren/

Geopend van 20.15 uur tot 23.00 uur

19 mei

Kunstmarkt in de tuin van het museum

Op zondag 19 mei 2019 wordt in Buren, voor de 20e keer, de niet meer weg te denken Internationale Kunstmarkt gehouden. Ruim 100 kunstenaars uit binnen- en buitenland zullen de tuinen van het Marechausseemuseum inrichten tot de grootste openlucht-expositie van het Rivierengebied. Er worden kunstwerken getoond in allerlei soorten van disciplines zoals portrettekenen, schilderen in verschillende soorten van stijlen en technieken, glaskunst, sieraden, beelden in hout en steen, smeedwerk, brons, grafische technieken en fotografie.

Genieten in Buren
In de kunststad Buren zijn op zondag de kaarsenmakerij en veel kleine winkeltjes en galeries geopend. Buren is door zijn historie, fraaie gebouwen en mooie straatjes altijd een bezoekje waard. De horeca met gezellige terrassen zal de bezoekers gastvrij ontvangen.

Gratis toegang en parkeren
De kunstmarkt is gratis toegankelijk. Zelfs het parkeren in Buren is gratis, wel is het verzoek de auto net buiten de stadsmuren te parkeren op de daarvoor bestemde parkeerterreinen.

Geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur

30 mei tot en met 2 juni

Buren B!zonder, hedendaagse kunst in een historische setting

Kunstroute Buren B!zonder
Buren B!zonder is dit jaar wel heel bijzonder, omdat er tijdens deze zestiende editie niet geëxposeerd wordt in het eigen atelier van de kunstenaar, maar in de Oranjestad Buren. De enthousiaste medewerking van 5 instellingen in de stad Buren maakt dit mogelijk. Het Marechausseemuseum, de Molen - Prins van Oranje, de Sint-Lambertuskerk, het Voormalig Streekarchief, de Synagoge, Atelier Raimonda en het Rijksmonument uit 1633 openen 4 dagen lang hun deuren voor kunstenaars en publiek. Het publiek krijgt hierdoor de gelegenheid om zowel hedendaagse als historische kunst en architectuur te bekijken.

De kunstenaars en hun kunstwerken
Aan de kunstroute doen 25 kunstenaars mee, voor het grootste deel afkomstig uit de Gemeente Buren. De getoonde kunst is zeer gevarieerd. Getoond wordt: installaties, sculpturen, schilderijen, tekeningen, foto's, keramiek, sieraden en ruimtelijk werk. Het betreft zowel realistische, figuratieve kunst als abstracte kunst. Kunst voor aan de muur en kunst om te gebruiken. Op iedere locatie zijn kunstenaars aanwezig. Zij zullen u graag over hun werk vertellen.
Meer informatie?

Kijk op de website www.kunstrouteburen.nl

Geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur