Lees voor

Grand opening 29 en 30 juni

Feestelijk openingsweekend

Het Marechausseemuseum in Buren is bezig met een vernieuwingsslag. Fase 1 is inmiddels afgerond: vanaf 29 juni zijn twee nieuwe tentoonstellingen én het M-lab voor kinderen te bezoeken


In het weekend van 29 en 30 juni kan het publiek kennis maken met het museum nieuwe stijl, tijdens het feestelijke “Verleg je grenzen” weekend. Het museum is dit weekend gratis toegankelijk!

Zaterdag 29 juni, 10.00-17.00 uur
In de tuin van het museum staan diverse kramen met workshops: onder het thema “Verleg je grenzen” leer je van alles wat te maken heeft met het werk van de marechaussee, bijvoorbeeld op Schiphol bij de grenscontrole of in de haven van Hoek van Holland, waar ze de lading van containers controleren op inklimmers op weg naar Engeland. Een marechaussee geeft ieder uur demonstraties met haar migratiehond.
Je mag ook het M-lab uitproberen: maar liefst drie keer kun je meedoen aan het forensisch onderzoek in Dossier Plaats Delict, om 11.00, 13.00 en 15.00 uur.
En heb je dan nog vragen over het werk van een militair? Op zaterdag komen echte militairen vertellen over hun werk en je mag ze het hemd van hun lijf vragen.

Zondag 30 juni, 10.00-17.00 uur
Je kunt meedoen aan workshops over identiteit, met paspoort maken en vingerafdrukken maken, of een selfie maken in marechausseekleding. En je kunt leren segway-rijden, net zoals de marechaussees op Schiphol doen. De hele dag zijn er marechaussees in opleiding aanwezig die je de fijne kneepjes van het hindernisbaan-stormen bijbrengen.
Op zondagmiddag is ook de prachtig versierde caravan van de repair-kids aanwezig: leef je fant asie uit en bouw de mooiste dingen van afval.
Op deze feestelijke zondag mag muziek niet ontbreken: vanaf 13.00 uur muziek uit de jaren dertig door o.a. CODA.

Als extraatje vindt deze zondag rondom het museum ook Betuws Buren plaats, een markt met al het lekkers dat de Betuwe te bieden heeft.
Kortom, voor wie altijd al eens naar Buren wilde komen is dit het moment!

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

Vanaf 29 juni

Dossier Oss

Vanaf 1880 tot 1940 is Oss geteisterd door een aantal criminele families, zij staan bekend als de bende van Oss. Leden van die families zoals ‘De Baron’ ‘De Soep’ of ‘Frans de Snol’ begaan jarenlang misdrijven zonder dat de gemeentepolitie of de marechaussee daar vat op krijgen. De kentering komt in 1935 als de methode Dubois in werking treedt. Vanaf dan werken gemeentepolitie, marechaussee en Justitie nauw samen en daarin zijn ze effectief.
In de tentoonstelling krijgen we een beeld van de roerige periode 1880-1940 in Oss en omgeving, en de rol van de marechaussee hierin.

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

Vanaf 29 juni

Ik beloof trouw, werken bij de marechaussee: beroep of roeping?

De Koninklijke Marechaussee (KMar) is een onderdeel van Defensie. Het is een politiekorps met militaire status.
De 7000 mensen die er werken zijn dus zowel militair als politieagent. Zij worden ingezet voor de veiligheid in Nederland en in buitenlandse oorlogs- of crisisgebieden. Hun taak is bijvoorbeeld de beveiliging van de koninklijke paleizen, de luchthavens en de Europese buitengrenzen of leidt lokale politiekorpsen op in een crisisgebied. De KMar treedt op waar de orde is verstoord en de veiligheid in het geding is. Maar wie zijn die marechaussees die vrijwillig kiezen om risico te lopen voor de veiligheid van anderen? Zien zij het als een beroep of een roeping? Wat vindt hun omgeving daar van? Hoe gaan de marechaussees om met druk en spanning? Wat motiveert hen in het werk en in hun dagelijks leven? Ontdek het in de tentoonstelling.

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur