Lees voor

7 december tot en met 5 januari

Grandeur in Buren

December is feestmaand en dat geldt ook zeker voor het Marechausseemuseum in Buren. V
Buren is Oranjestad bij uitstek. Willem Van Oranje en zijn eerste vrouw, Anna van Egmond, gravin van Buren, trouwden in 1551 in de kerk van Buren. Hun dochter Maria stichtte in 1613 het weeshuis van Buren, dat nog steeds in eigendom is van het Koninklijk Huis. Het weeshuis werd uiteindelijk in gebruik genomen in 1619, dit jaar precies 400 jaar geleden. Toepasselijk is dan ook de opstelling van Willem en Anna, in combinatie met de koninklijke glasserviezen, die deze maand tentoongesteld worden in de pronkzaal van het museum.

Pronkstuk Willem en Anna
Een absoluut betoverend pronkstuk wordt gevormd door de van papier vervaardigde replicakostuums van Willem de Eerste en zijn eerste vrouw Anna van Egmond, gravin van Buren. Deze kunstwerken zijn van de hand van de wereldberoemde kunstenaar Isabelle de Borchgrave. In opdracht van de Stichting Koninklijke Defensiemusea ontwierp zij Willem, Anna en hun hondje Pompey voor de tijdelijke tentoonstelling Willem in het Nationaal Militair Museum. Na afloop van die tentoonstelling zijn de kunstwerken naar hun nieuwe bestemming verhuisd, het Marechausseemuseum in Buren. Hier zijn zij tijdens de december feestmaand onderdeel van de Grandeur in Buren-opstelling.

Koninklijk Glasservies
Van het Glasmuseum in Leerdam is een bijzondere bruikleen te zien. Twee koninklijke glasserviezen, en een serie herdenkingsvaasjes, zijn voor een korte periode te bewonderen in de grote hal van het Koninklijk Weeshuis. Samen met Willem en Anna vormt dit de tijdelijke tentoonstelling Grandeur in Buren.

Lees meer

Zondagmiddag 8 december

Opening Grandeur in Buren

Op zondag 8 december wordt Grandeur in Buren geopend door het gezelschap van Willem en Anna van de Cloveniers of Schutterije tot Grave, een historisch gezelschap dat de tijden van Willem van Oranje laat herleven. Zij spelen een aantal tableau vivants in de hal van het weeshuis, die je meteen terugbrengen naar de tijd van het huwelijk van Willem van Oranje en Anna van Egmond, gravin van Buren, in 1551. De prachtig versierde grote hal van het Koninklijk Weeshuis is de perfecte omlijsting voor dit bijzondere gezelschap.
Willem en Anna, vanaf 14.00 uur, toegang 5,- voor volwassenen, 3,50 voor kinderen. Museumkaart en BGL geldig.

Geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur

Lees meer

Zaterdag 14 december

De militair vertelt

Militairen zijn gewone mensen, maar hun werk is bijzonder. Ze maken zich sterk voor vrede, veiligheid en vrijheid en gaan risico’s daarbij niet uit de weg.
Kom luisteren naar de ervaringen van een militair die vertelt over zijn werk en de dilemma’s waarmee je te maken krijgt als je bijvoorbeeld op uitzending bent. Stel alle vragen die je altijd al wilde stellen.

Geopend van 13.00 uur tot 14.00 uur
Geopend van 14.30 uur tot 15.30 uur

Zondagmiddag 22 december

Reis om de wereld met El Mundo

El Mundo is een vernieuwend wereldmuziekkoor met een verrekijker op de toekomst. Zo’n 20 leden van het koor zullen in de grote hal van het museum een muzikale wereldreis bieden aan de bezoekers. Bijwonen is gratis, u betaalt alleen toegang tot het museum.

Geopend van 15.00 uur tot uur

Tentoonstelling

Dossier Oss

Vanaf 1880 tot 1940 is Oss geteisterd door een aantal criminele families, zij staan bekend als de bende van Oss. Leden van die families zoals ‘De Baron’ ‘De Soep’ of ‘Frans de Snol’ begaan jarenlang misdrijven zonder dat de gemeentepolitie of de marechaussee daar vat op krijgen. De kentering komt in 1935 als de methode Dubois in werking treedt. Vanaf dan werken gemeentepolitie, marechaussee en Justitie nauw samen en daarin zijn ze effectief.
In de tentoonstelling krijgen we een beeld van de roerige periode 1880-1940 in Oss en omgeving, en de rol van de marechaussee hierin.

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

Zelf doen

Stap in de schoenen van een marechaussee

Als je het museum binnenstapt wil je je natuurlijk wel een echte marechaussee voelen. Je mag je dan ook verkleden in marechausseekleren, in een echte marechaussee-auto zitten - doet de sirene het nog?? - of nog mooier: op een marechausseemotor zitten!

Iedere dag dat het museum open is

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

Tentoonstelling

Ik beloof trouw, werken bij de marechaussee: beroep of roeping?

De Koninklijke Marechaussee (KMar) is een onderdeel van Defensie. Het is een politiekorps met militaire status.
De 7000 mensen die er werken zijn dus zowel militair als politieagent. Zij worden ingezet voor de veiligheid in Nederland en in buitenlandse oorlogs- of crisisgebieden. Hun taak is bijvoorbeeld de beveiliging van de koninklijke paleizen, de luchthavens en de Europese buitengrenzen of leidt lokale politiekorpsen op in een crisisgebied. De KMar treedt op waar de orde is verstoord en de veiligheid in het geding is. Maar wie zijn die marechaussees die vrijwillig kiezen om risico te lopen voor de veiligheid van anderen? Zien zij het als een beroep of een roeping? Wat vindt hun omgeving daar van? Hoe gaan de marechaussees om met druk en spanning? Wat motiveert hen in het werk en in hun dagelijks leven? Ontdek het in de tentoonstelling.

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

Kerstvakantie

21 december t/m 5 januari

Workshop kragen maken
Willem en Anna leefden in een tijd waarin het mode was prachtige grote kragen te dragen. Hoe groter de kraag hoe belangrijker je was. Wil je wel eens weten hoe zo’n kraag bij jou staat? In het Marechausseemuseum kun je zelf aan de slag om een kraag naar eigen ontwerp te maken. Wij zorgen voor de spullen, jij voor de ideeën. Ga daarna op de foto voor Willem en Anna, zet je mooiste foto op onze instagram- of facebook-pagina en win een geheel verzorgd kinderfeestje in het museum.
Deelname kost 1,- euro.

Vredesmuur
In de decembermaand gaat het vaak over vrede en veiligheid. De Nederlandse militairen, dus ook de marechaussees, zetten zich volledig in voor onze veiligheid, om vrede in ons land te bewaken. Maar ook op missie zijn zij dag en nacht bezig met de veiligheid van de plaatselijke bevolking. Wat is jouw wens voor de wereld in het algemeen, de militairen op missie, of voor je eigen familie en vrienden? Zet hem op papier en hang hem aan de vredesmuur in ons museum.