Lees voor

Achter de luiken: weeshuisverhalen

Open Monumentendagen

Het thema van de Open Monumentendagen is "Plekken van plezier". Of een weeshuis daar ook onder kan vallen kun je zelf komen ontdekken tijdens het weekend van 14 en 15 september. Het Koninklijk Weeshuis van Buren werd in 1612 gesticht door Maria van Nassau, dochter van Willem van Oranje en Anna van Egmond, gravin van Buren. Sinds 1619 - precies 400 jaar geleden! - werd het weeshuis bewoond door een weeshuisvader en - moeder en gemiddeld 24 weeskinderen. Het weeshuis was in gebruik tot 1953 en daarna nog tot 1972 als voogdijhuis, en er zijn heel wat verhalen te vertellen.

Dit is een uitgelezen kans om het monumentale weeshuis eens van binnen te bekijken, de toegang is vanwege Monumentenweekend gratis.

zaterdag 14 september: om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur kunt u luisteren naar de herinneringen van een van de laatste bewoners van het huis, deelname is gratis
zondag 15 september: doe mee met de rondleiding langs de ruimtes van het weeshuis, om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur, gratis deelname

Tentoonstelling

Dossier Oss

Vanaf 1880 tot 1940 is Oss geteisterd door een aantal criminele families, zij staan bekend als de bende van Oss. Leden van die families zoals ‘De Baron’ ‘De Soep’ of ‘Frans de Snol’ begaan jarenlang misdrijven zonder dat de gemeentepolitie of de marechaussee daar vat op krijgen. De kentering komt in 1935 als de methode Dubois in werking treedt. Vanaf dan werken gemeentepolitie, marechaussee en Justitie nauw samen en daarin zijn ze effectief.
In de tentoonstelling krijgen we een beeld van de roerige periode 1880-1940 in Oss en omgeving, en de rol van de marechaussee hierin.

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

Tentoonstelling

Ik beloof trouw, werken bij de marechaussee: beroep of roeping?

De Koninklijke Marechaussee (KMar) is een onderdeel van Defensie. Het is een politiekorps met militaire status.
De 7000 mensen die er werken zijn dus zowel militair als politieagent. Zij worden ingezet voor de veiligheid in Nederland en in buitenlandse oorlogs- of crisisgebieden. Hun taak is bijvoorbeeld de beveiliging van de koninklijke paleizen, de luchthavens en de Europese buitengrenzen of leidt lokale politiekorpsen op in een crisisgebied. De KMar treedt op waar de orde is verstoord en de veiligheid in het geding is. Maar wie zijn die marechaussees die vrijwillig kiezen om risico te lopen voor de veiligheid van anderen? Zien zij het als een beroep of een roeping? Wat vindt hun omgeving daar van? Hoe gaan de marechaussees om met druk en spanning? Wat motiveert hen in het werk en in hun dagelijks leven? Ontdek het in de tentoonstelling.

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

Zelf doen

Stap in de schoenen van een marechaussee

Als je het museum binnenstapt wil je je natuurlijk wel een echte marechaussee voelen. Je mag je dan ook verkleden in marechausseekleren, in een echte marechaussee-auto zitten - doet de sirene het nog?? - of nog mooier: op een marechausseemotor zitten!

Iedere dag dat het museum open is

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

29 september

Slotconcert Muzikale Monumenten in de tuin

Singer-songwriter Jean Macrooy sluit Muzikale Monumenten 2019 af in de tuin van het Marechausseemuseum. In het voorprogramma speelt Lisette Lowe en de band Reboot. Het belooft een bijzonder optreden te worden! Houd deze pagina of facebook in de gaten voor de laatste informatie.
Voor informatie over de Muzikale Monumenten kijk op ww.muzikalemonumenten.nl.