Lees voor

Tentoonstelling

Dossier Oss

Vanaf 1880 tot 1940 is Oss geteisterd door een aantal criminele families, zij staan bekend als de bende van Oss. Leden van die families zoals ‘De Baron’ ‘De Soep’ of ‘Frans de Snol’ begaan jarenlang misdrijven zonder dat de gemeentepolitie of de marechaussee daar vat op krijgen. De kentering komt in 1935 als de methode Dubois in werking treedt. Vanaf dan werken gemeentepolitie, marechaussee en Justitie nauw samen en daarin zijn ze effectief.
In de tentoonstelling krijgen we een beeld van de roerige periode 1880-1940 in Oss en omgeving, en de rol van de marechaussee hierin.

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

Zelf doen

Stap in de schoenen van een marechaussee

Als je het museum binnenstapt wil je je natuurlijk wel een echte marechaussee voelen. Je mag je dan ook verkleden in marechausseekleren, in een echte marechaussee-auto zitten - doet de sirene het nog?? - of nog mooier: op een marechausseemotor zitten!

Iedere dag dat het museum open is

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

Tentoonstelling

Ik beloof trouw, werken bij de marechaussee: beroep of roeping?

De Koninklijke Marechaussee (KMar) is een onderdeel van Defensie. Het is een politiekorps met militaire status.
De 7000 mensen die er werken zijn dus zowel militair als politieagent. Zij worden ingezet voor de veiligheid in Nederland en in buitenlandse oorlogs- of crisisgebieden. Hun taak is bijvoorbeeld de beveiliging van de koninklijke paleizen, de luchthavens en de Europese buitengrenzen of leidt lokale politiekorpsen op in een crisisgebied. De KMar treedt op waar de orde is verstoord en de veiligheid in het geding is. Maar wie zijn die marechaussees die vrijwillig kiezen om risico te lopen voor de veiligheid van anderen? Zien zij het als een beroep of een roeping? Wat vindt hun omgeving daar van? Hoe gaan de marechaussees om met druk en spanning? Wat motiveert hen in het werk en in hun dagelijks leven? Ontdek het in de tentoonstelling.

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur