Kerstvakantie 2020

Onderzoek de sporen in het Marechausseemuseum

december 2020

Het Marechausseemuseum in Buren biedt een goed gevuld programma voor de kerstvakantie, met voor jong en oud voldoende keuze. Vingerafdrukken onderzoeken, paspoorten maken, speuren door de nieuwe tentoonstellingen…spelenderwijs leer je alles over het werk van de Koninklijke Marechaussee. En net geopend: twee nieuwe tentoonstellingen en een bezinningsruimte. Reden genoeg voor een bezoek aan het pittoreske Buren!

Exclusief te reserveren
In het onderzoekslaboratorium M-lab kun je je met je familie verdiepen in forensisch onderzoek. Met Welk spoor laat jij na kom je alles te weten over vingerafdrukken, en door een vals paspoort te maken leer je meer over het belang van je eigen identiteit. En als je dan toch in het M-lab bent, teken of schrijf dan meteen een kaartje voor al die militairen die de feestdagen ver van familie en vrienden doorbrengen omdat ze op missie zijn. Beide activiteiten kosten maar 1 euro, naast je toegangskaartje. De kaarten van de Stay safe-actie zijn gratis.

Doordat je het M-lab van te voren moet reserveren krijg je alle tijd en ruimte voor je activiteiten. Kijk op www.marechausseemuseum.nl hoe je dit vastlegt.

Ben je met een wat grotere groep kinderen? Kijk dan ook eens op onze website naar de mogelijkheid om Dossier Top Secret in het museum te boeken. Onder begeleiding van een museumdocent duik je in de verhalen van verstekelingen die naar Engeland proberen te komen. Hun ervaringen stellen je voor de vraag: wat zou jij doen?

Of speel het nieuwe spel Sprong van vrijheid: ontdek de verhalen van dappere marechaussees die in de Tweede Wereldoorlog een parachutesprong maakten boven het bezette Nederland, voor de vrijheid van ons allemaal. Nu te boeken via reserveringen@marechausseemuseum.nl.

Militair vertelt
Op zaterdag 19 december komt er een forensisch expert langs die je alles mag vragen over hoe de Marechaussee onderzoek doet. Reserveer snel je plek voor een van de twee sessies: 11.30 en 13.30 uur. Deelname is gratis.

Ook leuk
Liever zelf actief aan de slag? We hebben twee sporentochten voor je klaarliggen: Sporen van Buren voert je rondom het museum en Sporen tellen juist door het museum zelf. Beide zijn voor 1 euro te koop bij de kassa.

Extra
Bij de kassa ligt een kerstkleurplaat voor je klaar. Lever jouw kleurplaat voor 10 januari in en maak kans op een museumbezoek voor je hele klas!

Nieuwe tentoonstellingen

Marechaussees van Oranje
In de tentoonstelling Marechaussees van Oranje schenken we aandacht aan de individuele keuzes van marechaussees tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan de hand van een aantal personages. Verhalen over Engelandvaarders maar ook over hen die in Nederland bleven en onder de Duitse bezetter aan het werk bleven. Hoe kijken we daar nu naar?

Zij aan zij
Sinds veertig jaar is het vrouwen toegestaan in operationele dienst voor de Koninklijke Marechaussee te werken. Dat dit niet vanzelf ging is te zien in de tentoonstelling Zij aan zij, waarin aandacht wordt besteed aan de hobbels die deze eerste vrouwen moesten nemen, op het gebied van taken, functies en kleding. Maar ook aandacht voor de huidige situatie, onder andere in een interview met kolonel Christianne Vermuë, de huidige chef kabinet.

Memento Mori
Een langgekoesterde wens is uitgekomen: het museum heeft een bezinningsruimte. Hierin wordt op gepaste wijze het Gulden Boek tentoongesteld. De bezoeker kan in deze ruimte stilstaan bij de ultieme offers die gebracht worden door hen die kiezen voor een leven in dienst van het vaderland, voor onze vrede en veiligheid.

 

Coronaproof
Binnen de maatregel 1,5 meter afstand houden en 10 m2 per bezoeker mogen er maximaal 24 bezoekers tegelijk in ons pand. Bovendien mogen bezoekers alleen naar binnen nadat zij van te voren een datum en tijd hebben gereserveerd. In het museum is het dragen van mondkapjes verplicht.

Het reserveren van een bezoek kan via https://tickets.marechausseemuseum.nl/nl/tickets.

Het museumcafé is voorlopig gesloten. Wij verwijzen u hiervoor graag naar de horecagelegenheden in het centrum van Buren, op loopafstand van het museum. Ook de verhuur van ruimtes voor bruiloften, recepties, vergaderingen en andere bijeenkomsten is tot nader orde opgeschort. Heeft u hierover vragen neemt u dan contact op met reserveringen@marechausseemuseum.nl.

Het Marechausseemuseum

Weeshuiswal 9, Buren
Het Marechausseemuseum is een van de vier Defensiemusea van Nederland. Het is gevestigd in het monumentale oude weeshuis van Buren, als gebouw al meer dan de moeite waard om te bezoeken. De collectie van het museum vertelt het verhaal van de oprichting van het Corps Maréchaussée in 1814 tot het Operationeel Commando Koninklijke Marechaussee van vandaag.

Openingstijden museum:

Dinsdag tot en met zondag, 10.00 – 17.00 uur
In reguliere schoolvakanties ook op maandag geopend
Gesloten op 25 december en 1 januari

Noot voor de redactie: voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling marketing & communicatie: Heleen Bronder, h.bronder@defensiemusea.nl / 06-39434311.