Lees voor

Van 7 december 2018 tot 7 januari 2019 is het bij ons december feestmaand. Naast de terugkeer van Anna van Buren en Willem van Oranje wordt er bijzonder zilverwerk tentoongesteld en staat er een wensboom in de tuin.

Pronkstukken Willem en Anna

Het absolute middelpunt zijn de van papier vervaardigde nagemaakte kostuums van Willem de Eerste en zijn eerste vrouw Anna van Egmond, gravin van Buren.

Deze kunstwerken zijn van de hand van de wereldberoemde kunstenaar Isabelle de Borchgrave. Borchgrave is onder andere bekend van de prachtige kostuums van de Italiaanse familie De Medici.

In opdracht van de Stichting Koninklijke Defensiemusea ontwierp zij Willem, Anna en het hondje Pompey voor de tijdelijke tentoonstellling Willem in het Nationaal Militair Museum. Na afloop van die tentoonstelling zijn de kunstwerken naar hun nieuwe bestemming verhuisd, het Marechausseemuseum. Hier zullen zij tijdens de december feestmaand onderdeel zijn van de schitterend Buren opstelling in de grote zaal van het museum.

In 2020, als de stad Buren 625 jaar bestaat, zullen zij het stralend middelpunt vormen van een tentoonstelling over de relatie tussen Buren, de Oranjes, het monumentale Koninklijke Weeshuis en het daarin gevestigde Marechausseemuseum.

Zilverglas tentoonstelling

Vroeger werd zilverglas 'het zilverwerk van de armen' genoemd. Het Marechausseemuseum bezit een rijke collectie van dit bijzondere glaswerk. Normaal gesproken is dit veilig opgeborgen in het depot, maar tijdens de decembermaand schittert het voor één keer in de grote hal tijdens de presentatie Schitterend Buren.

Wensboom

December is de maand bij uitstek om na te denken over het afgelopen jaar en over het jaar wat komen gaat. In de tuin van het museum staat een wensboom.

Maak je eigen wenshanger voor in de boom, en zet daarop wat je wenst voor jezelf, je familie, of voor al die militairen die voor onze vrede en veiligheid in het buitenland gestationeerd zijn en dus de feestdagen ver van familie en vrienden moeten doorbrengen.