Fototentoonstelling

Door het oog van Defensie

In het Marechausseemuseum kun je nu het werk zien van álle defensiefotografen. In de nieuwe tentoonstelling tonen de fotografen een selectie van hun beste werk. De defensieorganisatie stuurt regelmatig haar fotografen op pad. De foto’s geven je een inkijkje in de defensiewereld zoals van materieel, een wintertraining, emotionele ceremonies of juist ontspannen momenten tijdens verlof.

Lees meer

De krijgsmacht beschermt wat ons dierbaar is

In De krijgsmacht beschermt wat ons dierbaar is maak je kennis met de Koninklijke Marechaussee en de organisatie waar zij onderdeel van uitmaakt. De Nederlandse krijgsmacht zorgt voor de veiligheid van iedere Nederlandse burger en beschermt ons tegen geweld binnen én buiten onze grenzen, bij dreiging en bij rampen.

Je krijgt een inkijkje in de krijgsmacht in de breedste zin van het woord. Van organisatiestructuur tot kosten en van missies tot nationale inzet. Een wandvullende film neemt je mee door de dagelijkse werkzaamheden van hen die zich inzetten voor vrede en veiligheid.

Militairen van alle vier de onderdelen vertellen hoe het is om te werken voor de vrede en veiligheid van ons allen. Wie zijn de mannen en vrouwen die zich dagelijks inzetten? En wat beweegt hen? Beluister de interviews en leer de mens achter het uniform kennen.

De Gouden Kamer

Op de begane grond van het museum is een unieke zaal ingericht: de Gouden Kamer. Deze ruimte geeft ons de gelegenheid een groter deel van de collectie te laten zien dan normaal mogelijk. Hier komt al het moois uit de collectie bijeen. Van schilderijen tot onderscheidingen, van gedenkborden tot zilverwerk en van uniformen tot fraai bewerkte krissen. Boven de ovalen, op maat gemaakte, vitrinetafel hangt hét pronkstuk: een speciaal ontworpen kroonluchter vol bijzondere objecten.

De zaal is voor publiek te bezoeken maar kan ook worden gehuurd voor vergaderingen, recepties of zelfs diners. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Het verhaal van de krijgsmacht én De Gouden Kamer

Zij aan zij

Sinds veertig jaar is het toegestaan als vrouw in operationele dienst voor de Koninklijke Marechaussee te werken. En dat ging niet vanzelf. Dit zie je in de tentoonstelling Zij aan zij, waarin aandacht wordt besteed aan de hobbels die de eerste vrouwen moesten nemen op het gebied van taken, functies en kleding.

In de tentoonstelling komen twee vrouwelijke marechaussees aan het woord: Charlotte Bloemendaal, een van de allereerste vrouwelijke marechaussees, die beeldend kan vertellen over de beginperiode. En Christianne Vermuë, chef kabinet van de Koninklijke Marechaussee. Ze vertelt onder andere over hoe het is om als vrouw op uitzending te gaan en hoe het is om te werken in een van oudsher mannenmaatschappij.

Marechaussees van Oranje

Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog telt de Koninklijke Marechaussee ruim 1200 man beroepspersoneel. Een kwart van hen ontkomt in de meidagen van 1940 naar Engeland. Ze gaan werken bij de Royal Air Force en bij de commando’s. Een enkeling wordt zelfs tot geheim agent opgeleid. Anderen verrichten een typische marechausseetaak binnen de Prinses Irene Brigade. Ze bewaken bijvoorbeeld de leden van de koninklijke familie in ballingschap.

In de tentoonstelling Marechaussees van Oranje schenken we aandacht aan de individuele keuzes van marechaussees tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sommigen kiezen voor doorwerken onder de bezetter, anderen verzetten zich. Maar er zijn er ook bij die meer dan sympathiseren met de Duitse macht. Beluister het interview met Marten Mobach, een van de personages uit deze tentoonstelling, die een moeilijke tijd doormaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoor uit de eerste hand wat hem het meest is bijgebleven.

 

Memento Mori / Gedenk te sterven

Een nieuwe toevoeging op de begane grond is een bezinningsruimte. Hierin wordt op gepaste wijze het Gulden Boek tentoongesteld. De bezoeker kan in deze ruimte stilstaan bij de ultieme offers die gebracht worden door hen die kiezen voor een leven in dienst van het vaderland, voor onze vrede en veiligheid.

Speciale aandacht voor Jeroen Severs, wachtmeester der 1e klasse die omkwam bij een vredesmissie in Irak. In de grote hal staat een filmzuil waarin een van de collega’s van Jeroen op indringende wijze vertelt welke gebeurtenissen leiden tot het sneuvelen van zijn kameraad.

Deze film geeft een voorproefje van de vaste exposities Marechaussees van Oranje, Zij aan Zij en Memento Mori

Ik beloof trouw

In de tentoonstelling Ik beloof trouw… laten we zien waarom mensen kiezen voor een baan bij de Koninklijke Marechaussee. Als militair in opleiding zweer je trouw aan de koning, het hoogste gezag van Nederland. Je stapt letterlijk over van de burgermaatschappij naar de krijgsmacht. Hoe voelt dat? Wat doet dat met je? En wat betekent dat voor jou en je omgeving? In deze tentoonstelling maak je kennis met een aantal marechaussees die je dat vertellen. Beluister de interviews en kruip even in de huid van een marechaussee. Zou jij het kunnen, werken voor vrede en veiligheid?

ik-beloof-trouw2
ik-beloof-trouw1

Dossier Oss

In de tentoonstelling Dossier Oss ontdek je alles over de ‘Bende van Oss’. Je leert over de aanloop naar en de gevolgen van de onrust tussen 1890 en 1940 in deze kleine gemeenschap. Wat was de rol van de marechaussee hierin?

Help de marechaussee het bewijsmateriaal te verzamelen, leer meer over de politieke achtergrond en oordeel zelf over hoe de marechaussee de zaken toen heeft aangepakt. Deze tentoonstelling is tijdelijk gesloten vanwege restauraties. 

Aquarel expositie

Zicht op Zee

Van 1 november t/m 22 december zijn de prachtige werken van kunstenaars Jan Min en Rik Verdenius te zien in het Marechausseemuseum. De aquarel expositie Zicht op Zee toont de veranderlijke perspectieven op zee. De kunstenaars maken gebruik van verschillende toonwaarden en schaduwen, waardoor er een mystieke en poëtische atmosfeer ontstaat.