Het verhaal van de krijgsmacht én De Gouden Kamer

Twee nieuwe tentoonstellingen

In De krijgsmacht beschermt wat ons dierbaar is maak je kennis met de krijgsmacht in zijn geheel. Militairen van alle vier de onderdelen vertellen hoe het is om te werken voor de vrede en veiligheid van ons allen. Beluister de interviews en leer de mens achter het uniform kennen.

 

In De Gouden Kamer is alles wat blinkt in de collectie bijeen gebracht in een sfeervolle opstelling. van schilderijen tot sabels, en van onderscheidingen tot zilverwerk, je kijkt je ogen uit.

de Gouden Kamer is bovendien te huur voor vergaderingen, lezingen of andere bijeenkomsten. Vraag naar de mogelijkheden bij de kassa, of mail naar info@marechausseemuseum.nl.

NU OPEN

Nu te zien, de nieuwe presentatie over de krijgsmacht: De krijgsmacht beschermt wat ons dierbaar is.

Om de Koninklijke Marechaussee beter te leren kennen is het belangrijk een goed beeld te krijgen van de organisatie waar zij deel van uitmaakt.

De Nederlandse krijgsmacht zorgt voor de veiligheid van iedereen in Nederland en beschermt ons tegen geweld binnen én buiten onze grenzen. Militairen verdedigen Nederland, de (economische) belangen en bevriende landen. Ze ondersteunen niet alleen bij dreiging maar ook bij rampen. De krijgsmacht beschermt alles wat ons dierbaar is.

In de tentoonstelling maak je kennis met de krijgsmacht in de breedste zin van het woord. Van organisatiestructuur tot kosten, zowel letterlijk als figuurlijk, en van missies tot nationale inzet.

Een wandvullende film neemt je mee door de dagelijkse werkzaamheden van hen die zich inzetten voor onze vrede en veiligheid.

In de tentoonstelling gaan we van organisatiebrede onderwerpen naar persoonlijke verhalen: wie zijn die mannen en vrouwen die zich inzetten voor de vrede en veiligheid van ons allemaal? Beluister de interviews en leer meer over hun beweegredenen.

De Gouden Kamer

Op de begane grond van het museum is een unieke zaal ingericht: de Gouden Kamer. Hier komt al het moois uit de collectie bijeen, van schilderijen tot onderscheidingen, van gedenkborden tot zilverwerk, en van uniformen tot fraai bewerkte krissen. De zaal is voor publiek te bezoeken, maar kan ook gehuurd worden voor vergaderingen, recepties of zelfs diners in een bijzondere ambiance, in het grootste monumentale pand van de stad Buren. Boven de ovalen, op maat gemaakte vitrinetafel hangt hét pronkstuk van het museum: een speciaal ontworpen kroonluchter vol bijzondere objecten.

De Gouden Kamer geeft ons de gelegenheid een groter deel van de collectie te laten zien dan normaal mogelijk is.

Opening van de nieuwe tentoonstellingen in 2020

Marechaussees van Oranje

Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog telt de Koninklijke Marechaussee ruim 1200 man beroepspersoneel. Een kwart van hen ontkomt in de meidagen van 1940 naar Engeland. Zo komen er marechaussees terecht bij de Royal Air Force en bij de commando’s, terwijl een enkeling zelfs tot geheim agent wordt opgeleid. Anderen verrichten een typische marechausseetaak binnen de Prinses Irene Brigade. Zij bewaken de leden van de koninklijke familie in ballingschap. De in Nederland gebleven marechaussees staan voor een dilemma: werken onder de Duitse bezetter of opstappen? In de tentoonstelling Marechaussees van Oranje schenken we aandacht aan de individuele keuzes van marechaussees tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder andere aan de hand van een aantal personages. Sommigen kiezen voor doorwerken onder de bezetter, anderen verzetten zich. Maar er zijn er ook die meer dan sympathiseren met de Duitse macht.

Beluister vooral ook het interview met Marten Mobach, een van de personages uit deze tentoonstelling, die een moeilijke tijd doormaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoor uit de eerste hand wat hem het meest is bijgebleven. Dit interview is te zien in de tentoonstelling, maar ook in de grote hal.

 

Zij aan zij

Sinds veertig jaar is het vrouwen toegestaan in operationele dienst voor de Koninklijke Marechaussee te werken. Dat dit niet vanzelf ging is te zien in de tentoonstelling ‘Zij aan zij’, waarin aandacht wordt besteed aan de hobbels die deze eerste vrouwen moesten nemen, op het gebied van taken, functies en kleding. Maar ook aandacht voor de huidige situatie, onder andere in een interview met kolonel Christianne Vermuë, de huidige chef kabinet.

De tentoonstelling bestaat uit foto’s uit de afgelopen veertig jaar, interviews met een van de eerste vrouwelijke marechaussees en met de huidige chef kabinet en een opstelling van vrouwenuniformen. De Koninklijke Marechaussee werkt, net als de rest van de krijgsmacht, aan een representatieve afspiegeling van de maatschappij. Dit uit zich in de toenemende diversiteit van het operationeel commando.

In de tentoonstelling komen twee vrouwelijke marechaussees aan het woord: Charlotte Bloemendaal, een van de allereerste vrouwelijke marechaussees, die beeldend kan vertellen over de beginperiode. En Christianne Vermuë, chef kabinet van de Koninklijke Marechaussee. Zij vertelt onder meer over hoe het is als je als vrouw op uitzending gaat en hoe het is om te werken in een van oudsher mannenmaatschappij.

Beide interviews zijn ook te zien in de grote hal.

Memento Mori / Gedenk te sterven

Een nieuwe toevoeging op de begane grond is een bezinningsruimte. Hierin wordt op gepaste wijze het Gulden Boek tentoongesteld. De bezoeker kan in deze ruimte stilstaan bij de ultieme offers die gebracht worden door hen die kiezen voor een leven in dienst van het vaderland, voor onze vrede en veiligheid. Speciale aandacht voor Jeroen Severs, wachtmeester der 1e klasse die omkwam bij een vredesmissie in Irak.

In de grote hal staat een filmzuil waarin een van de collega’s van Jeroen op indringende wijze vertelt welke gebeurtenissen leiden tot het sneuvelen van zijn kameraad, Jeroen Severs.

Dossier Oss

In onze tentoonstelling Dossier Oss ontdek je alles over de “Bende van Oss”. Je leert over de aanloop naar en de gevolgen van de onrust tussen 1890 en 1940 in deze kleine gemeenschap. Wat was de rol van de marechaussee hierin?

Help de marechaussee het bewijsmateriaal te verzamelen, leer meer over de politieke achtergrond en oordeel zelf over hoe de marechaussee de zaken toen heeft aangepakt.

Ik beloof trouw

Ik beloof trouw… laat zien waarom mensen kiezen voor een baan bij de marechaussee. Als militair in opleiding zweer je trouw aan de koning, het hoogste gezag van Nederland. Je stapt letterlijk over van de burgermaatschappij naar de krijgsmacht.

Hoe voelt dat? Wat doet dat met je? En wat betekent dat voor jou en je omgeving? In deze tentoonstelling maak je kennis met een aantal marechaussees die je dat vertellen.

Beluister de interviews en kruip even in de huid van een marechaussee. Zou jij het kunnen, werken voor vrede en veiligheid?

ik-beloof-trouw2 ik-beloof-trouw1