RENALDO ISHAAK: FIRST RESPONDER

Renaldo was tot 2023 tweede teamleider binnen de Brigade Politie & Beveiliging en OVDP (Officier van Dienst Politie) en HOvJ (Hulpofficier van Justitie). Renaldo was als Marechaussee aanwezig tijdens de Schipholbrand en de vliegtuigramp met Turkish Airlines. Hij was ook als één van de eerste twee hulpverleners ter plaatse bij de aanslag op Koninginnedag 2009. Renaldo is nu medewerker Directie Kennis Strategie en Innovatie bij de Koninklijke Marechaussee.

De brigade politie & beveiliging

De brigade Politie & Beveiliging is een van de brigades die actief is op de luchthaven Schiphol. Deze brigade zorgt voor de algehele beveiliging van de burgerluchtvaart. De marechaussees van de brigade Politie & Beveiliging zijn verantwoordelijk voor de politietaken en noodhulp op en rondom de luchthaven; denk hierbij aan het afhandelen van strafbare feiten, onwelwordingen en ongevallen.

Uniek werk

Renaldo was als teamleider van de Brigade Politie & Beveiliging medeverantwoordelijk voor alle incidenten die zich op en rond Schiphol voordoen. Renaldo vertelt: “Het unieke aan mijn werk is dat elke dag anders is. Het ene moment ben je in gesprek met een collega over ontwikkelmogelijkheden en het andere moment stuur je een groot incident aan.”

Aanslag koninginnedag

First responder Renaldo Ishaak kwam als één van de eersten aan bij de aanslag bij de Naald in Apeldoorn, op Koninginnedag 2009. Er rijdt die dag een zwarte auto door de mensenmassa richting de bus met de koninklijke familie. Bij deze aanslag vallen vele slachtoffers. De rit eindigt tegen het monument, waarna marechaussee Renaldo aankomt op zijn fiets. Deze fiets, net als de complete uitrusting die Renaldo die dag droeg, maakt sindsdien deel uit van de collectie van het Marechausseemuseum. Als stille getuigen zijn ze belangrijk om het verhaal te vertellen van de impact en risico’s van het vak van marechaussee.

PTSS

Renaldo schreef een indringend boek over zijn ervaringen. Renaldo: “Op 31-jarige leeftijd kwam ik erachter dat ik PTSS heb. Ik raakte met heel veel collega’s in gesprek, omdat ik met mijn verhaal naar buiten kwam. Ik hoorde van veel collega’s: “Dat heb ik ook”.” Zijn kennis en ervaring over onderwerpen als PTSS, leiderschap en motivatie deelt hij als spreker. Tijdens zijn mediaoptredens en lezingen vraagt hij aandacht voor de mentale gezondheidszorg binnen Defensie en het taboe dat nog rust op PTSS. Hij is mede-initiatiefnemer van Blue Support, een lotgenotengroep voor oud-marechaussees die heftige dingen hebben meegemaakt die invloed hebben op hun geestelijk welzijn.

Meer weten over het platform Blue Support?