Memento Mori

De Koninklijke Marechaussee houdt sinds 1934 een boek bij waarin alle belangrijke gebeurtenissen en bijzondere daden van het personeel der Koninklijke Marechaussee (KMar) staan vermeld: het Gulden Boek.

Het Gulden Boek

Herdenken

In de kazernes is het tentoonstellen van het Gulden Boek gebonden aan de volgende regels:

“Het Gulden Boek dient opengeslagen bewaard te worden in een speciale en op een verhoging geplaatste vitrinekast, zodat deze goed zichtbaar is. Boven de vitrinekast dient een ingelijst portret van H.K.H. Prinses Beatrix te zijn bevestigd, waarop zij de KMar-broche draagt. Rechts van het portret hangt een ingelijste kopie van de oorkonde van het besluit van Prinses Beatrix waarin zij toestemt zich Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee te laten noemen. Iedere werkdag dient een pagina uit het Gulden Boek te worden omgeslagen. Na het bereiken van de laatste pagina wordt weer aangevangen met de eerste pagina.”

 

Wat staat erin?

Het Gulden Boek bevat zes delen.

  • In het eerste deel staan de algemene beginselen, waaronder het reglement van het boek.
  • In het tweede deel staan belangrijke historische gebeurtenissen, vanaf het soeverein besluit in 1814 van Koning Willem I.
  • Deel 3 omvat de marechaussees die op zeer bijzondere wijze de eer van de Koninklijke Marechaussee hebben hooggehouden.
  • In deel 4: ‘Aan hen die vielen’, zijn lijsten met gevallenen opgenomen uit de Tweede Wereldoorlog, Korps Politietroepen (’40-’45), Nederlands-Indië (Indonesië) (’46-’50) en in dienst van de vrede en tijdens de dienstuitoefening.
  • Deel 5 geeft een overzicht van de toegekende erkentelijkheidsplaquettes.
  • In deel 6 staat een overzicht van de sinds 2005 uitgereikte individuele en groepswaarderingsspelden van de KMar.

Jeroen Severs

Omgekomen op missie

De laatste naam die opgenomen is in deel 4 van het Gulden Boek is die van Jeroen Severs (27 augustus 1974 – 14 augustus 2004).

Severs, wachtmeester der eerste klasse van de Koninklijke Marechaussee, kwam op 14 augustus 2004, nabij al-Rumaythah (in het zuiden van Irak), om het leven tijdens een vuurgevecht. Vijf andere Nederlandse militairen raakten daarbij gewond. Het konvooi werd volledig overvallen door een hinderlaag. Daarna volgde een urenlang vuurgevecht op verschillende locaties.

Jeroen Severs ligt begraven op de Rooms Katholieke begraafplaats van Buren. Nog ieder jaar wordt hij herdacht in zowel Buren als bij de kazerne in Apeldoorn, waar een gebouw naar hem vernoemd is.

In 2022 is in Buren een viaduct over de A15 naar hem vernoemd. Dit gebeurde in het kader van een landelijke actie van het Ministerie van Defensie en het Veteranen Platform, waarbij 43 viaducten vernoemd worden naar omgekomen militairen. Hiermee worden militairen zichtbaar gemaakt die in een recent verleden hun leven gaven voor onze vrijheid.

Lees meer
Jeroen Severs en zijn persoonlijke bezittingen.