Historisch pand

In 1612 gaf Maria van Nassau, dochter van Willem van Oranje, opdracht om een weeshuis te bouwen in Buren. Sinds 1972 is het Marechausseemuseum gevestigd in dit historische pand.

Het historische pand waarin het museum is gehuisvest illustreert de band tussen het Huis van Oranje, Oranjestad Buren, het oude weeshuis en de Koninklijke Marechaussee.

Bijzondere collectie

Beleef de wereld van de Marechaussee en leer hun taken kennen: van bewaken en beveiligen tot grenspolitie en militaire politie en zelfs internationale taken. Of vergaap je aan de pracht en praal van de Gouden Kamer. Neem plaats in een marechaussee-auto, bekijk de unieke jump-suit van de Englandvaarders en ontdek bijzondere documenten en onderscheidingen. Of laat je op de foto zetten op de marechausseemotor!

Ontdek de grenzen

Op de eerste etage leer je alles over de defensieorganisatie en de mensen die er werken: De krijgsmacht beschermt alles wat ons dierbaar is, een actuele tentoonstelling over de organisatie, kosten – letterlijk en figuurlijk – , materieel en manschappen van de krijgsmacht.

 

In onze tentoonstelling Ik beloof trouw maak je kennis met zes jonge marechaussees: wat drijft hen? Dossier Oss heeft aandacht voor de rol van de Marechaussee in moeilijke tijden met “de bende van Oss”.