Historisch pand

In 1612 gaf Maria van Nassau, dochter van Willem van Oranje, opdracht om een weeshuis te bouwen in Buren. Sinds 1972 is het Marechausseemuseum gevestigd in dit historische pand.

Het historische pand waarin het museum is gehuisvest illustreert de band tussen het Huis van Oranje, Oranjestad Buren, het oude weeshuis en de Koninklijke Marechaussee.

Uniformen en wapens

Beleef de wereld van de Marechaussee en leer hun taken kennen: van bewaken en beveiligen tot grenspolitie en militaire politie en zelfs internationale taken. Bekijk het bolletjestoilet, neem plaats in een marechaussee-auto en ontdek bijzondere documenten en onderscheidingen. Bewonder uniformen van de marechaussee door de eeuwen heen en vergeet  de uitgebreide wapencollectie en stoere voertuigen niet!

Ontdek de grenzen

Ook de vredesmissies, bijstandseenheden en marechaussees in voormalig Nederlands-Indië worden uitgelicht. Kijk mee bij de dynamische taken van de Marechaussee aan onze landsgrenzen, op Schiphol.

In onze tentoonstelling Ik beloof trouw maak je kennis met zes jonge marechaussees: wat drijft hen? Dossier Oss heeft aandacht voor de rol van de Marechaussee in moeilijke tijden met “de bende van Oss”.