Je grenzen verleggen in de

meivakantie

Op zoek naar een leuk uitje met het hele gezin in de meivakantie? Kom dan naar Buren! Naast alle vaste activiteiten, hebben we extra workshops én een bijzondere fototentoonstelling. Dubbele reden om het Marechausseemuseum te bezoeken.

In de vakantie ook geopend op maandag!

  • Militair op zaal: Renaldo Ishaak
  • Fototentoonstelling: Door het oog van Defensie
  • Workshops parachute maken en gipsen figuren schilderen
  • M-lab
  • En meer…
Tickets bestellen

alle leeftijden

Militair op zaal

Op zaterdag 6 mei is marechaussee Renaldo Ishaak te gast. Hij vertelt zijn ervaringen als first responder en als marechaussee op Schiphol. Hij was als eerste ter plaatse bij de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn, maakte de Schilholbrand van dichtbij mee en verleende hulp bij het neergestorte vliegtuig van Turkish airlines, vlakbij Schiphol. Wat doen dergelijke indringende gebeurtenissen met je? Renaldo is oprichter van Blue Support, een stichting die zich inzet voor marechaussees met PTSS. En mede-initiatiefnemer van KNAK, een organisatie die een luisterend oor biedt aan militairen die kampen met psychische problemen door hun werk.

In het museum is het verhaal van Renaldo te zien en te beluisteren in de tentoonstelling Ik beloof trouw. En zijn boek First responder is natuurlijk te koop in de museumwinkel. Kom naar zijn verhaal luisteren, je mag hem alles vragen en laat meteen je boek signeren!

ZATERDAG 6 MEI, 11.00 – 15.00 UUR

Foto door Cris Schrik

Fototentoonstelling

Door de ogen van Defensie

Nu te zien: nieuwe tijdelijke tentoonstelling met een selectie van het beste werk van alle defensiefotografen. De defensieorganisatie stuurt regelmatig haar fotografen op pad. De foto’s geven een inkijkje in de defensiewereld zoals van materieel, een wintertraining, emotionele ceremonies of juist ontspannen momenten tijdens verlof.

Ontdek meer

Voor de kleine speurneuzen

Workshops parachute maken en gipsen figuren schilderen

De tentoonstelling Marechaussees van Oranje vertelt het verhaal van marechaussees in oorlogstijd. Een aantal van hen vluchtte naar Engeland en kwam terug als parachutist om het verzet in bezet Nederland te helpen. Hoe land je als parachutist nu het beste? Kom je eigen parachute maken en laat jouw militair goed landen!

Wie is jouw held? Beschilder bv een medaille of autootje voor hem of haar. Er liggen diverse gipsen modellen voor je klaar, kies je kleuren en leef je uit!

Wanneer?

1 t/m 5 mei,  13.30 TOT 15.30 UUR

Gratis voor museumbezoekers, reserveren is niet nodig

Voor de kleine speurneuzen

M-lab

In het M-lab kun je zelf op onderzoek uit!

  • Paspoort maken. Kun jij een vals paspoort van een echte onderscheiden? Je gaat je eigen paspoort maken. Je identiteit is heel belangrijk; wat gebeurt er als iemand er met jouw identiteit vandoor gaat?
  • Vingerafdrukken onderzoeken. Wist je dat iedere vingerafdruk uniek is? Kom het zelf ontdekken en neem je vader, moeder, broertjes en zusjes lekker mee.

Wanneer?
Op alle dagen is het M-lab geopend. Het is gratis voor museumbezoekers en reserveren is niet nodig.

Leeftijd 7 - 12 jaar

Sporen van Buren

Marechaussees zijn onderzoekend van aard en gaan vaak op zoek naar sporen. Sporen vertellen immers een verhaal. En wanneer je sporen combineert met feiten kom je bij een oplossing. In deze opdracht ga je zelf op zoek naar sporen. Lijkt dit je leuk? Speurtochten zijn bij de kassa verkrijgbaar voor een kleine meerprijs.

Speurtocht Sporen tellen

Ga zelf op onderzoek in het museum. Doe de speurtocht Sporen tellen en verbaas je over wat je allemaal ontdekt over de Marechaussee. Er zijn twee varianten: één voor kinderen van 4+ en één voor kinderen van 6+. Inbegrepen in de toegangsprijs.

Leeftijd 4 - 12 jaar

Kofferspel

Natuurlijk neem je het liefst al je lievelingsspullen mee als je op vakantie gaat. Maar weet jij wat je wel en niet mee mag nemen over de grens? Test je kennis in het Kofferspel. Dit spel is iedere dag te spelen in het Marechausseemuseum en is inbegrepen bij de toegangsprijs.

Stap ook in één van de marechausseevoertuigen die in de tuin staan. Durf jij de zwaailichten aan te doen? Klim er maar in en waan je even een echte marechaussee op patrouille.